Сегодня:
Последние записи
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Львівське комунальне АТП №1 запрошує на роботу водіїв категорії «D» на автобуси великого і середнього класу, що курсують на міських маршрутах.Водіям пропонують офіційне працевлаштування, ринкову за...
Інформація щодо погіршення погодних умов на території Донецької області станом на 09:00 10.01.2024.Про це повідомив голова Донецької ОВА Вадим Філашкін.На території області ожеледиця, без опадів. Т...
З 10 січня у застосунку «єТривога» зміниться звук сповіщення про загрозу застосування високошвидкісних цілей. Про це повідомили розробники в соцмережі X, інформує glavcom.ua.Читайте також: На Житом...
Баннер

Супермаркети «Союз» і «Квартал» – як і чим живуть старожили торгівлі Чернігова

2024-01-09 20:48:32
Источник: https://www.0462.ua/

Супермаркети «Союз» і «Квартал» – як і чим живуть старожили торгівлі Чернігова

«Союзи» і «Квартали» для чернігівців досі мають особливе значення. Справа в тому, що фактично це була перша мережа супермаркетів самообслуговування, яка відкрилася у Чернігові і почала працювати так би мовити за новими сучасними алгоритмами і правилами торгівлі. І навіть зараз, хоч їх серйозно потіснили великі всеукраїнські торгівельні компанії, кількісно це і досі найбільша мережа магазинів у Чернігові.

Перший магазин з назвою «Союз» з’явився у Чернігові у далекому 1996 році. Це був невеликий магазин в районі центрального ринку. З 2000-их років торгівельна мережа магазинів стала активно розбудовуватися саме як мережа супермаркетів. На той час «Союзи» принесли у Чернігів багато нового: мова і про сучасний зовнішній вигляд, і про організацію внутрішнього торгового простору, і про асортимент товарів. Тоді ці супермаркети дійсно були місцем, де закуповувались практично всі. Окрім Чернігова магазини «Союз» і «Квартал» почали відкриватися у Прилуках, Славутичі, а також в інших містах Київської і Житомирської областей. І можливо ви про це не знали, але наприкінці 2007 року мережа «СОЮЗ» і «Квартал» розрослася до 80 магазинів у шести містах українського Полісся (Чернігів, Київ, Прилуки, Славутич, Бердичів, Житомир, Біла Церква).

У 2009 році на фоні фінансової кризи її колишній власник Станіслав Друцький продає торгівельну мережу «Союзів» і «Кварталів» компанії «Євротек». На той час у своєму управлінні «Євротек» вже мав кілька магазинів на заході України, і таким придбанням вони розширили свою мережу супермаркетів.

Зробити інтервʼю з керівником мережі супермаркетів «Союз» і «Квартал» у Чернігові наша редакція хотіла ще до повномасштабного вторгнення. Справа в тому, що адекватної інформації щодо діяльності компанії та цієї торгівельної мережі у Чернігові за останні роки майже не було. Загалом, український бізнес не дуже любить про себе розповідати. Це звичка, яка роками вироблена підприємцями в умовах сучасних українських реалій, часто доволі жорстких. Та і правило «Гроші люблять тишу» теж ніхто не відміняв.

В той же час питань у чернігівців загалом і читачів нашого сайту до роботи «Союзів» і «Кварталів» і було, і залишається чимало. Тож, у цьому великому інтервʼю з директоркою північного регіонального відділення ТОВ «Альянс маркет» Оксаною Малишек, користуючись нагодою, ми спробували поговорити про все потроху. Зачепили і тему роботи самих супермаркетів, їх особливості і больові точки, поговорили і про діяльність компанії під час блокади і обстрілів Чернігова, згадали і про деякі скарги наших читачів.


БІЗНЕС І РОЗВИТОК

- Давайте почнемо з кількості, нагадайте, скільки зараз магазинів «Союз» і «Квартал» працює у Чернігові, а також у Чернігівській області? Перелічіть їх будь ласка.

- У мережі компанії «Альянс маркет» зараз працює 24 магазини у Чернігові, два магазини у місті Прилуки, та два у місті Славутич.

- Можете уточнити, які саме магазини у Чернігові: скільки зараз працює «Союзів», скільки «Кварталів», які є ще формати?

- У Чернігові функціонує 12 «Кварталів», 6 «Союзів» та 6 менших магазинів формату «експрес», до складу яких входить і «Золотий ключик».

- Центральний офіс групи компаній «Євротек», якій належить торгова мережа у Чернігові, знаходиться у Львові. Чи не створює це незручностей в управлінні? Чи можливо навпаки надає якісь переваги? Як ви вирішуєте питання логістики?

- Ми налаштували наші бізнес-процеси, тому кількість незручностей зводимо до мінімуму. Закупка і організація процесів з одного центрального офісу – це перевага, оскільки дозволяє компанії впроваджувати єдині стандарти, стратегію та ціни. Закуповуючи великі обсяги товарів, нам вдається домовлятися про нижчу ціну, що, однозначно, вигідніше для нашого покупця. Звичайно, є і регіональні відмінності, які необхідно враховувати та посилювати участь регіонів у формуванні товарного асортименту, ми над цим працюємо. Насправді, логістика – це складний процес, особливо в реаліях сьогоднішнього часу, проте, нам вдається ним керувати через переміщення товарів з регіонального центру у Львові до регіонального центру у Чернігові. Певні постачальники возять товари напряму.

- Магазини «Союз» на початку 2000-х стали першою мережею супермаркетів у Чернігові, організованих, скажімо так, на сучасний лад. Але з тих пір багато чого змінилося, у місті відкрилося багато магазинів інших всеукраїнських торгових мереж. Як ви позиціонуєте себе в сучасних ринкових умовах? Магазини «Союз» і «Квартал» – вони для кого і в чому їх цінність?

- Наші магазини для жителів Чернігова та області. Це магазини біля дому, в яких покупці почуваються як вдома. Тут все знайомо, та їм щиро раді. Наші мережі – це невід’ємна частина міста, яку знають і люблять.

- Як мережа співпрацює із місцевими чернігівськими виробниками продуктів? Які місцеві бренди і які місцеві компанії представлені на ваших полицях?

- Звичайно, ми співпрацюємо з місцевими компаніями. Борошно та хлібобулочні вироби нам постачає компанія «Наша булочка», працюємо з Чернігівським хлібзаводом. Риба і рибні пресерви на наших полицях частково представлені компанією «Мурена», бакалія від ТМ «Добродія» та «Промо трейд». Нажаль, зараз небагато виробництв працюють у місті та області, впевнені, що після нашої перемоги місцевих підприємств стане більше, і розвиток бізнесу у регіоні посилиться.

- Зараз у кожної мережі супермаркетів є власні торгові марки різних продуктів харчування, процес виробництва яких контролюється компанією, і вартість яких зазвичай нижче, ніж схожі товари на полиці. Чи є такі власні торгові марки у вас? І в яких напрямках ви виробляєте власні продукти?

- Ми також працюємо у цьому напрямку і маємо товари ВТМ (власна торгова марка ) в різних товарних категоріях. Добре зарекомендували себе у продажах бакалійні товари, овочева консервація, олія, спеції, мінеральна вода, хаус холд (мусорні пакети, салфетки та інші товари для дому).

- Ще до повномасштабної війни у Чернігові провели так званий ребрендінг магазину «Квартал» на проспекті Миру біля готелю «Україна». В ньому був зроблений внутрішній і зовнішній ремонт, перебудована організація торгових площ. Магазин став сучасним, і в нього було приємно зайти. Але такий у місті наразі лише один. Чи відображається на продажах і сумі виручки така модернізація? І чому компанія не продовжує цей процес ребрендінгу з іншими магазинами? Чи можливо є такі плани у найближчий час?

- На час ребрендінгу першого магазину «Квартал» припав початок великої пандемії, а згодом, повномасштабне вторгнення та руйнування сусіднього готелю «Україна». Тому нам складно об’єктивно оцінити економічний ефект нових впроваджень. У планах був ребрендінг всіх магазинів, проте війна змусила нас скоригувати плани. Компанія зосередилася на наданні допомоги потребуючим та місту на волонтерських засадах. Ми і далі продовжуємо благочинні справи і точно розуміємо, що будемо впроваджувати заплановані зміни у наших мережах та розвиватися.

- Які, на ваш погляд, головні переваги і головні недоліки мережі магазинів «Союз» і «Квартал» у Чернігові в порівнянні з іншими торговими мережами?

- Наші переваги – власна випічка, за доступними цінами, завжди свіже м’ясо та велика кількість акційних продуктів. Також і є над чим працювати. Найбільший недолік – стан магазинів, плануємо провести ремонтні роботи.

- Покупці відзначають, що однією з «фішок» сучасних «Союзів» і «Кварталів» є доволі широкий вибір польської молочки за доволі демократичними цінами. Чому компанія обирає саме польську продукцію? Це просто вигідно? Чи є якісь складнощі із українськими виробниками молочної продукції?

- Ми пропонуємо покупцю широкий асортимент молочної продукції, як вітчизняного виробництва, так і з інших країн Європи. Польські продукти помітніші, оскільки більше знайомі українському споживачу, і територіально для нас ближчі, тому можливостей їх доставки більше.

- Чи відобразилось на торгових полицях магазинів «Союз» і «Квартал» проблемна ситуація з вантажами на польському кордоні? Як ви вирішуєте це питання?

- Так, є великі проблеми, як і у всіх мережах.

- Які плани у компанії на 2024 рік? Яких змін очікувати покупцям цього року? Чи наразі все залишиться, як і було?

- У реаліях теперішнього часу, складно робити довготривалі плани з розвитку бізнесу. Чернігівська область є фактично прикордонною та оточена сусідами-агресорами. Але ми точно не будемо зупинятися. Продовжуватимемо працювати та надавати нашим покупцям якісні послуги, широкий асортимент товарів та вдосконалювати наші процеси. Ми плануємо запуск програми лояльності, аби покупцям було купувати у нас ще вигідніше та цікавіше. Плануємо оновлення вивісок та поступовий ребрендінг всіх магазинів.


ВІЙНА

- Як мережа магазинів «Союз» і «Квартал» пройшла облогу Чернігова у лютому-березні 2022 року? Чи постраждали магазини? Які і наскільки серйозно?

- Ми – невід’ємна частина міста, тому вистояло місто – вистояли ми. Були і пошкодження та руйнування. У більшості наших об’єктів були пошкоджені дахи, повилітали вікна. Було влучання в адмінбудівлю на РЦ (розподільчий центр – прим.) повулиці Підводника Кітіцина, 15а і в магазин на вулиці Д. Самоквасова, 12а(р-н Шерстянка). Також після сумнозвісного авіаудару суттєво постраждали магазини в районі кардіоцентру, Градецького, Чорновола: по вул. Івана Богуна та на проспекті Миру, 61. Магазин на проспекті Миру, 253 знаходиться на в’їзді в місто, і вже з 24.02 першим почав отримувати пошкодження, пізніше він був відновлений та відремонтований. Також постраждав від обстрілів магазин на проспекті Миру, 194/2 та магазин на Подусівці після авіаударів по мікрорайону. Магазин біля ринку Нива мав великі вікна, які посипалися повністю після мінометних обстрілів району і авіаударів у районну лікарню. Постраждав магазин біля готелю «Україна» після авіаудару у готель і головпоштамт та багато інших.

- Всі пошкоджені магазини вашої мережі у Чернігові вже відновлені і працюють? Чи деякі залишаються закритими?

- На жаль не всі магазини працюють, але ми зробили все можливе, аби бодай один наш магазин працював у кожному з районів міста.

- Чи продовжували працювати магазини в той період? З якими головними проблемами зіткнулися, як їх вирішували?

- Було складно, але ми розуміли, що нам потрібно допомагати своїм людям. Тим більше місто залишилося без можливостей зовнішньої допомоги. Мибули єдині, хто працював. У цьому наша сила і перевага. Головними проблемами стали: наявність товару – треба було шукати товар, щоб люди мали змогу придбати продукти харчування; обстріли – безпекалюдей, як персоналу, так і покупців, а також, збереження товару і самих магазинів. Працювали у складних умовах – без зв’язку, світла, води та опалення. Як тільки з'явилася можливість довозу товару у Чернігів, ми організували доставку продуктів у магазини та продуктових наборів для населення.

- Чи були в той період зафіксовані факти мародерства чи крадіжок товарів в магазинах?

- Так і дуже багато. Нажаль.

- Можете навести приклади? І чи звертались ви в таких випадках до поліції або військових в той час? Чи намагались вирішувати ці проблеми самостійно?

- По всіх зафіксованих фактах пошкоджень, крадіжок, мародерства та інших правопорушень, компанія зверталася до поліції. Ми вирішуємо проблеми виключно у правовому полі.

- 16 березня 2022 року біля магазину «Союз» на вулиці Доценка сталася трагедія – російська ракета розірвалася біля черги за хлібом. Як компанія пережила і відреагувала на цю трагедію? Чи постраждав тоді персонал?

- Район вулиць Пухова, Доценка обстрілювали постійно, тому ця подія сприймалася як чергове щоденне лихо. Ніхто не знав, куди влучать наступної хвилини… Був постійний страх, від подій, які відбувалися, та від невизначеності. Під час трагедії 16 березня 2022 року, персонал наших магазинів не постраждав, оскільки це не була черга біля магазину у звиклому розумінні, як про неї писали у ЗМІ. Нажаль, постраждали люди, які очікували на приїзд машини з хлібом, вороги отримували інформацію про координати скупчень задля збільшення кількості жертв.

- Чи багато працівників в той період евакуювалися з Чернігова? Яку політику проводила компанія щодо цього питання, чи надавали якусь підтримку?

- Ми надавали можливість працювати усім, хто виходив на роботу та стабільно виплачували заробітну плату.

- В який період магазини «Союз» і «Квартал» остаточно відновили свою повноцінну роботу після облоги Чернігова?

- Як я вже зазначала, ми працювали без перерв та закриттів. Єдине, нашу роботу ще й досі не можна назвати повноцінною. Питання не лише в доступності Чернігова, а й в можливостях постачальників, наявності персоналу та інших ресурсів.

- Чи постраждали якось ваші магазини під час останнього ракетного удару російської ракети по драмтеатру у Чернігові?

- Постраждали 2 магазини: «Золотий ключик» і ще один на перехресті проспекту Миру і вулиці Коцюбинського. Повністю вибило вікна та двері. Потрощено ряд холодильного обладнання, пошкоджено товар. У «Золотому Ключику» продавці отримали подряпини осколками. Надавали допомогу і покупцям. На щастя, всі живі. Від моменту подачі сигналу до вибуху пройшло до трьох хвилин – люди не встигли сховатися.


ПОКУПЦІ

- Читачі жаліються, що у 112-му магазині на вул. Доценка доволі часто можна купити зіпсовані товари. Як взагалі ви боретеся з цією проблемою зіпсованих товарів?

- Компанія категорично забороняє реалізацію товарів що вийшли з термінів придатності, або втратили товарний вигляд. Якщо у читача є запитання, він може підійти до адміністрації, і питання буде вирішено. Поодинокі випадки трапляються, але це робочі будні. Намагаємось, аби кожний покупець був задоволений.

- Телефони, що вказані на сайті «Альянс-маркет», місяцями не відповідають. Куди звертатися у разі потреби споживачам? Чи є у вас якась гаряча лінія, яка приймає і оброблює скарги покупців?

- Гаряча лінія є , і вона працює. Телефон: 0800 502 277

- У деяких магазинах у залах досі є написи російською. Мова про внутрішню навігацію в магазині. Чи планують їх замінити?

- Інформація застаріла. Все, що було російською – зняте.

- На більшості магазинів (окрім хіба що «Кварталу» біля "України") – старі вивіски, на деяких з яких навіть напис "Союз" складно роздивитися. Чи планує компанія заміну таких вивісок?

- Плануємо.

- Чи можете уточнити, в які орієнтовно строки?

Протягом 2024 року. Починати будемо з весни, коли дозволять погодні умови.

- Наші читачі жаліються, що іноді розфасовані солодкі продукти (печиво і т. д.), які вже зважені, мають запах побутової хімії?

- Як і перше питання блоку – без конкретики. Фактів звернень з описом такої проблемі не було, тому не маю що прокоментувати. Хімія зберігається окремо, товарне сусідство дотримується.


* * *

У вільній ринкові конкуренції, яка на щастя є в Україні, народжується якість і розвиток. За останні 20 років бізнес продуктових супермаркетів у Чернігові змінився кардинально. З’явилися «Еко-маркети», «Сільпо», «АТБ», «Велика кишеня, «Седам» та інші супермаркети. Від такої конкуренції виграють в першу чергу самі покупці. Бажаємо, щоб і перша мережа супермаркетів Чернігова також активно розвивалася і залишалася для чернігівців важливим місцем для продуктових покупок.


Чернігівська Медіа Група
Сайт 0462.ua


Хочете швидше дізнаватися про найцікавіші і найважливіші новини?
Приєднуйтесь до наших каналів:
- в TELEGRAM
- у VIBER
- в 
INSTAGRAM
Тут тільки найактульніші відео, новини та історії Чернігова!


Пригоди
Розпочалася 686 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень.Про це йдеться у ранковому зведенні Генерального штабу...
Суспільство
На сьогодні, 10 січня, в Україні оголошено підвищений рівень небезпечності. Стосується це і Дніпропетровщини.Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Укргідрометцентр.За даними синоптик...
Суспільство
У тимчасово окупованому Маріуполі станом на ранок 10 січня знеструмлено 11 трансформаторних підстанцій у Лівобережному районі.Про це під час ранкової наради заявив гауляйтер Олег Моргун.За його сло...
Суспільство
У п'ятницю, 6 січня, Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови від 29.04.2022 № 495, якою затверджено Порядок формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та над...